Mindful leven - Mindful Balance

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mindful leven

Cursussen & workshops
Druk, druk, druk...
Het leven wordt steeds jachtiger. Alles moet sneller, efficiënter en beter. Wij eisen steeds meer van onszelf. De hoeveelheid prikkels is enorm toegenomen met de komst van tv, computer, mobiele telefoons, iPod's en iPad's.

Langzamerhand is het bijna noodzakelijk geworden om al die prikkels te gaan managen. Mindfulness helpt om weer even tot jezelf te komen en om op een slimme manier om te gaan met stress.

Mindfulness (MBTC) staat voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt.

Dit klinkt simpel, maar in het dagelijks leven lijkt dit niet zo gemakkelijk. Vaak krijgen we zaken maar half mee en doen we (te)veel op de automatische piloot. Hierdoor reageren we op een manier op onze omgeving, waar we zelf en ook onze omgeving, last van hebben.

Body & mind empowerment (BME)
BME is een aanvulling tijdens de MBCT training. Die ik zelf heb toegevoegd uit mijn jarenlange ervaring als energetisch therapeut. BME zorgt voor verdiepende inzichten naar belemmeringen, beperkingen en of waar je jezelf onbewust "vastgezet" hebt of dat wat je klein houd om volop te kunnen stralen! Het verruimen van je bewustzijn is een essentiële aanvulling om herhaling in de toekomst te minimaliseren of te voorkomen.

Stress
De een heeft veel last van stress, neemt het werk mee naar huis en zoekt allerlei manieren om de stress af te reageren. De ander laat eigenlijk nog maar heel weinig binnen en lijkt nauwelijks nog geraakt te worden door stress. Emoties zijn nauwelijks zichtbaar en lijken niet echt meer binnen te komen. Probleem hierbij is dat, als je negatieve emoties bewust of onbewust niet binnenlaat, ook je vermogen vermindert om positieve emoties te ervaren. Het leven wordt vlakker en je wordt minder geraakt. Bovendien loop je het risico dat er zich van alles onderhuids ophoopt dat er via omwegen uit moet komen.

Wat heb je nodig om te creëren dat wat je wilt.
Deze training is ook je openen voor wat er echt speelt, ook in jezelf. Als je open aandacht hebt voor je binnenwereld, ga je na verloop van tijd voelen wat je eigenlijk wilt in je leven. Je gaat min of meer luisteren naar de stem van je hart. Dit klinkt misschien wat zweverig. Maar het gaat hier eigenlijk alleen maar om het vermogen om te voelen wat je echt wilt, te voelen wat je echt gelukkig maakt. Dit klinkt simpel, maar vaak is 'de stem van ons verstand' zo luid dat we niet horen wat we eigenlijk diep van binnen weten.

Niet-oordelen
Misschien wel het moeilijkste onderdeel van deze training is het niet-oordelen: iets waarnemen zonder er meteen een etiket op te plakken of het te waarderen. We vinden iets prettig of vervelend, goed of fout. In een flits hebben we ons oordeel klaar zonder dat we ons daarvan bewust zijn. En vanuit dat oordeel zien we alleen nog dat wat ons oordeel verstevigt.
Niet-oordelen vergemakkelijkt acceptatie. In ieders leven zijn er een aantal vervelende zaken die men niet (meteen) kan veranderen. Per definitie is het dus handig om hiermee te leren leven. Met name bij pijn en stress is acceptatie moeilijk en blijft er vaak veel verzet. Het leren om niet te oordelen over je ervaringen geeft ruimte om nieuwe dingen te ervaren. Om te kunnen genieten van kleine dingen in je leven, ondanks het feit dat er grote problemen spelen. Mindfulness gaat dan eigenlijk ook over het leren "Ja" te zeggen tegen het leven.

Acceptatie
De ervaring ongefilterd toelaten is best spannend. We hebben geleerd dat ervaringen ongewenste gevoelens en gedachten kunnen oproepen en dat willen we vermijden. Hiervoor hebben we een heel repertoire aan mechanismen ontwikkeld en we denken dat we ons zo kunnen beschermen tegen de moeilijke dingen in ons leven. In ieder leven zijn echter moeilijkheden. Veel van onze energie gaat verloren als we moeilijkheden ontkennen of proberen te vermijden. Door aandacht te schenken aan de moeilijkheden, een situatie te accepteren zoals die is, ontstaat ruimte voor een keuze.

Het accepteren van de situatie zoals ze is wil niet zeggen dat we niets mogen veranderen. Alles wat men kan oplossen moet men vooral oplossen. Alleen wat niet (op dit moment) opgelost kan worden, kan men beter accepteren zoals het is.

MBCT training (incl. BME)  8 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Ik geef deze training voor organisaties, bedrijven en particulieren zowel in groepen als individueel. 
Tijdens de training leert mindfulness te gebruiken om bewuster en beter om te gaan met stress, pijn en ander ongemak.
Deze training gaat verder dan een Mindfulness (MBCT) training en alleen maar slim omgaan met stress. Ik heb deze training aangepast waardoor het een waardevolle praktische aanvulling bevat. Dat gericht is op energetische body & mind empowerment (BME) vanuit mijn jarenlange ervaring als energetisch therapeut. Dit geeft verdieping en leert ook om eerder stil te staan bij de zaken die er echt toe doen, zowel de grote als ook de kleine dingen. We leren om bewust en open aanwezig zijn in het lichaam en bij wat er nu gebeurt. Gewoon zijn met wat is. Door deze inzichten en bewustzijnsverruiming is de kans op terugval aanzienlijk kleiner. Hierbij word je bewustzijn verruimd dat meer ruimte gaat bieden voor dat wat jij nodig hebt om te gaan creëren wat jij wil. 

Heb jij genoeg gepraat en wil je gericht gaan aanpakken en praktische handvatten mee krijgen voor de rest van je leven? Meld je dan aan voor deze training.  

De kosten voor particulieren zijn inkomensafhankelijk.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu