Coaching bij autisme - Mindful Balance

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Coaching bij autisme

Een autismespectrum stoornis opzich is niet het probleem! Het is de disbalans die kan ontstaan tussen de persoon met ASS en zijn of haar omgeving dat voor problemen kan zorgen!

Als moeder van een prachtige, bijzondere en intelligente dochter met ASS, weet ik als geen ander wat de impact van een disbalans tussen de persoon met ASS en de omgeving kan zijn. 
Dit wil niet zeggen dat ik weet HOE je het zou moeten doen! ASS is een breed gebied en ieder persoon met ASS heeft zijn of haar eigen unieke vorm van ASS. 

Wel kan ik begeleiding en ondersteuning bieden als coach bij autisme om samen opzoek te gaan naar de mogelijkheden die voor jou als persoon met ASS en of ouder van een kind met ASS bij jou of jullie gezin past om de disbalans zo veel mogelijk te minimaliseren, daar waar het kan op te heffen en of wat nodig is om aan te leren hoe er het beste mee om kan worden gegegaan. Het is daarnaast helpend en heel prettig om inzichtelijk te krijgen wat het effectiefste werkt om overprikkeling, opgebouwde spanningen enz., af te laten vloeien om beter met een disbalans om te gaan.  
Voor coaching bij autisme is het niet noodzakelijk om (al) een diagnose te hebben. Bij mijn dochter heeft het meer dan 10 jaar geduurt voordat er eindelijk duidelijk werd wat er speelde. Bij meisjes is het helaas lastiger om ASS vast te stellen doordat de meeste onderzoeken vooral gericht zijn op jongens/mannen. Gelukkig zijn er veel mensen die zich inzetten om dit te veranderen.

Ik begeleid en ondersteun zowel kinderen, hun ouder(s) en of het gezin als jongeren en volwassenen met ASS thuis, ter ondersteuning op school of op het werk.

Wat is ASS
Het antwoord op deze vraag is in de loop der jaren erg veranderd en veranderd nog steeds. Wat men 20 jaar geleden dacht hierover te weten verschilt nogal met de huidige kennis over ASS. Recent onderzoek toont aan dat er eveneens talrijke milde vormen van autisme bestaan naast de matige en ernstige vormen. 

Een milde vorm wil overigens niet zeggen dat je er minder last van kunt hebben. Mensen met ASS ervaren vooral de leed dat hen belemmert in hun dagelijks leven en over het zich anders of geïsoleerd voelen. 

De vraag wat is ASS is dus niet erg makkelijk te beantwoorden. Ik spreek daarom liever net als andere deskundige van vandaag de dag over ASS als zijnde dat: Personen met ASS hebben een andere denkstijl of een andere samenstelling van genen die leiden tot een vertraagde of versnelde ontwikkeling.

Eén feit over ASS verandert niet: Autisme is een chronisch fenomeen dat alle facetten van iemands leven beïnvloed. En dat kan voor iemand met ASS zowel in milde, matige of ernstige vormen een belemmering en of beperking zijn dat zorgt voor een disbalans met alle gevolgen van dien.

Mensen met ASS nemen op een andere, gefragmenteerde wijze waar. Deze andere manier van waarnemen is waar het bij ASS om draait. Wanneer men anders waarneemt geeft het ook andere betekenissen aan de dingen die waargenomen worden. De waarnemingen komen als het ware via losse puzzelstukjes binnen en die moet iemand met ASS eerst in elkaar zien te puzzelen voor dat men de waarneming als geheel kan zien. Daarnaast moet men bij deze puzzel dan ook de juiste samenhang zien te vinden. Dit kunnen de hersenen razendsnel maar moet wel gebeuren. Wanneer er teveel informatie tegelijkertijd te verwerken is komen al deze losse puzzelstukjes op een hoop terecht. Deze losse stukjes moeten dan eerst in elkaar worden gezet. Het verwerken van informatie kost dus veel meer tijd. Op het moment dat men niet meer in staat is om de veelheid aan de puzzelstukjes met informatie te verwerken ontstaat er een disbalans dat voor belemmeringen en of beperkingen zorgt in het functioneren. Dit kan vervolgens op vele verschillende manieren zichtbaar worden. 

Coaching bij ASS is vooral maatwerk en dit kan variëren van kortdurend tot permanente coaching.  

Wil jij weten wat ik voor jou als persoon met ASS, ouder(s) en of gezin kan betekenen? Neem dan vrijblijvend via het contactformulier contact met me op voor een kosteloos kennismakingsgesprek.
Dit kan op mijn werklocatie of ambulant bij je thuis in jouw veilige omgeving.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu